Sticlă termopan

   Sticla termoizolantă 


   Geamul termopan este denumirea populară pentru un pachet  format din două foi de sticlă  lipite perimetral prin intermediul unei baghete de aluminiu sau poliamida ( WARMEDGE ) și al unor sigilanţi de tip membrană cauciucată. Rezultatul este un geam cu caracteristici de izolare termică deosebită care păstrează transparenţa necesară spaţiilor vitrate.      

  Grosimea baghetei de aluminiu sau poliamida ( WARMEDGE ) folosită la sigilarea sticlei își pune amprenta asupra caracteristicilor sticlei termoizolante. Vă recomandăm să achiziţionaţi tâmplărie al cărei geam sa aibă o baghetă de 16 mm grosime. Doar in acest caz se obţine un mediu între sticle suficient de voluminos pentru a izola bine încăperile de temperaturile de afară.    

  Grosimea foilor de sticlă influenţează și ea caracteristicile termice dar mai ales cele de rezistenţă la impact ale geamului termopan. Cel mai des folosit este geamul de 4 mm suficient de rezistent pentru ferestrele uzuale ale unei case. Pentru vitrine, terase sau ochiuri de geam de peste 2 m2 este indicat sa folosiţi măcar geam de 6 mm sau chiar tip duplex 3.1.3 .


  Geamuri cu izolaţie termică sporită (Low-E) și Clima Guard (4 Anotimpuri)


  Un ansamblu format din două sau trei foi de sticlă între care se  introduce un mediu gazos, etanșate (sigilate) perfect.

  La asamblarea în pachet-sticla Low-e ( de joasă emisivitate)  se folosește ca sticlă secundară, montat la interiorul camerei. Are o depunere de oxid de Argint care se poate realiza prin:     

  a)depunere magnetronica (soft)     

  b) depunere pirolitica (hard)

  Astfel, o fereastră cu geam simplu are un coeficient de transfer termic k=5,4 W/m2k, iar una la care se foloseste geam termopan cu două foi de geam simplu are coeficientul de transfer termic k=2,8 W/m2k. Acest coeficient se poate îmbunătăti prin utilizarea geamului termopan Low-e (low-emisivity)=1 foaie geam simplu + 1 foaie geam Low-e K=1,4 W/m2k.

  Configuraţia geamului termoizolant este de 4-16-4 in varianta standard, dar la cerere se poate executa geam termoizolant de dimensiuni de 32,36,40 și 44 mm.Aceste  dimensiuni sunt pentru varianta de geam termoizolant triplex ( 3 foi de sticla ).

  Sticla Clima Guard este sticla Low-E cu un tratament suplimentar la suprafaţa exterioară, pentru filtarea radiaţiilor ultraviolete pătrunse în incintă prin suprafaţa vitrată. Reprezintă alegerea potrivită atunci când se dorește eliminarea efectului de seră din locuinţe datorat aportului de energie naturală provenit de la soare. Astfel se pot reduce costurile cu climatizarea pe timpul verii.

  Valorile "U" ale geamurilor termopan folosite Valoarea coeficientului "U" conform EN 673 în cazul geamului termopan exprimă cantitatea de energie (masurată in unitatea Watt) care se pierde prin suprafaţa de 1m2 în fiecare secundă, în condiţiile în care în interior sunt 20°C iar afar -10°C. Aceasta valoare diferă de coeficientul "Uf" total al ferestrei (care se calculează separat luând în calcul și valorile k ale profilelor tâmplăriei folosite și a baghetei distanţier dintre cele două foi de sticlă ale unui geam termopan).

  Aceasta valoare cu cât este mai mică cu atât izolaţia termic este mai bună.

             Tip geam termopan 24 mm              Configuratie                             Valoare U EN 673 (15K) [W/(m2K)]

             Low-e + Clar, 24 mm                            G4-16(Argon)-G4                                         1,2

             Low-e + Clar                                         G4-16(Aer)-G4                                              1,4

             Clar + Clar                                            G4-16(Aer)-G4                                               2,7 

             Solar 4S + Clar                                     G4-16(Argon)-G4                                          1,1

             4Anotimpuri + Clar                              G4-16(Argon)-G4                                          1,1

             Fumuriu + Low-e                                 G4-16(Aer)-G4                                               1,4

             Krizet (Mat) + Clar                               G4-16(Aer)-G4                                               2,7

             Ornament (orice model) + Clar          G4-16(Aer)-G4                                               2,7

             Ornament (orice model) + Low-e       G4-16(Argon)-G4                                          1,2

             Reflexiv Bronze + Low-e                     G4-16(Argon)-G4                                         1,2


  Sticla Triplex


  Geamul triplex se obţine prin același procedeu ca și geamul termopan numai că se folosesc trei foi de sticlă despărţite de două baghete de aluminiu sau poliamida ( WARMEDGE ).

  Ca și în cazul geamului termopan, în cele două spaţii dintre foile de sticlă se poate introduce un gaz rar precum Argon-ul. 

  Cea mai întâlnită grosime totală a unui geam tripan este de 32 mm și se montează în principal pe un profil cu adâncime constructivă de 70 mm, dar societatea noastră execută ferestre care suportă și tripan de 44 mm grosime.

  La sticla triplex de 32 mm,bagheta distanţier este de10 mm( U= 0,8 W/m2K),iar la triplexul de 44 mm spaţiul dintre sticle este de 16 mm,având un coeficient de transfer termic mult mai scăzut( U= 0,6 W/m2K).